понеделник, 21 януари 2013 г.

В кои случаи имате защита от уволнение?


В следващите редове ще ви дадем информация, за това кога има незаконно уволнение и какви са вашите права.
   
Вие можете да обжалвате уволнението си в следните случаи /чл.333 от КТ/:

Работодателят може да прекрати трудовия договор в долните случай, само с разрешение от Инспекцията по труда.


1. Трудовият ви договор е прекратен не по ваше желание и в противовес с изискванията на
КТ.
2. Имате дете до 3 години или сте бременна.
3. Имате телк.
4. В момента на уволнението сте в болничен.
5. Неподписана от вас заповед за уволнение.
6. Намирате в платен годишен отпуск.

Жени в напреднала бременност, пациентки, на които се провежда метода ин-витро, могат да бъдат уволнени само при спазване на разпоредбите на  чл.328 от КТ, а именно прекратяване с предизвестие от работодателя, в случаите на закриване на предприятието, при преместване на фирмата на друго място и отказ на служителя да последва работодателя си, ако заеманата длъжност от бременната жена трябва да се освободи, поради връщане на незаконно уволнен служител.

Има няколко заболявания, които са закриляни от закона. Според наредба № 5 от 20.02.1987 г., болестите които са под закрилата на закана са исхемична болест на сърцето; туберкулоза, заболяване с онкологичен характер, психическо заболяване, диабет.

Работодателят е задължен при постъпване на служителя да му поиска медицинско свидетелство, за това дали е здрав или притежава някои от изброените заболявания. Ако работникът страда от исхемична болест, диабет или нещо друго, задължително трябва да предостави всички медицински документи, доказващи неговото здравословно състояние.

Ако работите по втори трудов договор при същия или при друг работодател, Законът не ви защитава при евентуално уволнение. Същото важи и за служители, назначени по чл.70 от КТ/ договор със срок на изпитване/. Чл.333 от КТ не се прилага и при длъжност, която е възникнала при избор.

Ако сте уволнени и някоя от горните точки не е спазена, може да подадете съдебен иск. В следствие, на което съдът ще ви възстанови на работа. Времето, през което сте били без работа, поради незаконно уволнение ви се признава за осигурителен стаж и трудов стаж/чл.354 от КТ/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.