понеделник, 21 януари 2013 г.

Обезщетения и осигуровки при незаконно уволнение


Ако сте уволнени против правилата на КТ, можете да предявите иск в съда за неправомерно уволнение. Вашите претенции могат да бъдат, както за възстановяване на работа, така и за изплащане на обезщетение за времето, през което сте били без работа. Работодателят е длъжен да ви плати и осигуровки за този период за фонд „Пенсии”, които ще бъдат изцяло за негова сметка.

При положение, че съдът се е произнесъл, че уволнението ви е незаконно, вие трябва да се върнете на работа в двуседмичен срок от получаването на възстановителното съобщение/чл.345 от КТ/. Единствено, ако имате уважителни причини, като проблем със здравословното ви състояние или нещо друго, което е спешно и неотложно, можете да не спазите този срок.

Първото нещо, което работодателят трябва да направи е да отрази, че уволнението е против изискванията на КТ в трудовата ви книжка. Също трябва да подаде уведомление по чл. 62 за анулиране на прекратяването на трудовият ви договор. Самото уведомление, трябва да се изпрати в НАП в тридневен срок от датата на възстановяване на работа.

След като ви върне отново на работа, работодателят трябва да ви плати осигуровките за целият период на неправомерното уволнение. В случая се дължат осигурителни вноски само за фонд „Пенсии”. Това време ви се признава за осигурителен стаж/чл.9, ал.3, т.1 от КСО/. Осигурителните вноски за фонд „Пенсии” са върху трудовото възнаграждение за последния месец преди уволнението, в който имате отработени дни/чл.1а от Наредбата за елементите на възнаграждението, върху които се правят осигурителни вноски/. При положение, че за месеца, в който сте уволнени, не сте отработили всичките дни, осигурителният доход ще се изчисли, като възнаграждението ви се раздели на броя на дните по национален календар и се умножи по броя на отработените дни. Сумата, върху която трябва да се внесат осигуровки, не може да е по-малка от минималния осигурителен доход за длъжността за съответната година. При положение, че сте държавен служител и нямате минимален праг, осигурителният доход не трябва да е по-малко от минималната работна заплата за страната за съответната година. Ако сте родини след 1959 г., работодателят дължи и осигуровки и за фонд „УПФ”.

Според чл.225 от КТ, имате право на обезщетение в размер на брутно трудово възнаграждение за времето, през което сте били без работа, но не за повече от 6 месеца. Ако през този период сте работили на длъжност, с по-ниско заплащане, имате право като обезщетение на разликата между двете заплати. Върху обезщетението няма осигуровки и ДДФЛ.

Внимание!
Ако съдът е разпоредил възстановяването ви на работа и работодателят по някаква причина не ви допуска до  изпълнение на служебните ви задължения, имате пълно право да получите обезщетение, в размер на брутно възнаграждение за това, че не сте допуснати до работното си място. Сумата, която трябва да получите ще бъде съобразена с дните, през които не са ви допуснали до работа.

Ако вашия работодател ви е причинил вреди, то той отговаря солидарно пред вас, заедно с виновните лица. Вредите за вас могат да бъдат неправилно и невярно попълване на документи, касаещи трудовото ви правоотношение, както и отказ от издаване на такива. Вашият шеф ви дължи обезщетение в размер на едно брутно възнаграждение за периода, през който ви е задържана трудовата книжка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.