понеделник, 14 януари 2013 г.

Колко дни платен отпуск можем да ползваме по втори трудов договор?

 Ако работите на допълнителен трудов договор по чл.110 или 111 от КТ, за това колко дни платен отпуск имате, е от значение на колко часа ви осигуряват по допълнително правоотношение.

 При положение, че изпълнявате трудовите си задължения по втори трудов договор на 4 или повече часа, то тогава влизат в сила разпоредбите по чл.355 от КТ. Или, че за един трудов стаж се признава времето, през което служителят е бил осигурен на поне полувината от законоустановеното работно време, което е 8 часа за повечето длъжности. За някой от тях, като например лекари, анестезиолози и други подобни, законоустановеното работно време е 7 часа.

 Това означава, че щом работите на 4 или повече часа, ви се зачита за пълен работен ден и имате право на целия си отпуск, който ви се полага по КТ. Съгласно чл.155 от КТ, минималния размер на платения отпуск е минимум 20 дни. Разбира се, има случаи, когато имате право на повече от двадесет работни дни платен отпуск. Това се случва, когато сте инвалид, учител или работите в по - специфична среда. Дните, които се допускат допълнително не могат да бъдат повече от 5 броя годишно, а ако имате телк, законът ви дава още 6 дни платен годишен отпуск. Ако работите в сферата на образованието и сте на позиция професор, доцент, главен асистент и др., имате право на платен отпуск в размер на 48 дни, но правото на допълнителен отпуск ще разгледаме в отделна статия.

 Дни за платен отпуск може да получите, само ако имате поне 8 месеца общ трудов стаж/чл.22 от НРВПО/, независимо дали сте на основен или допълнителен трудов договор. Ако сте придобили стаж през същата година, в която сте назначени, то имате право на целия размер на отпуска до края на годината, за която се отнася. При положение, че сте започнали работа в средата или в края на годината, и ще придобиете необходимия стаж в следващата, имате право за първата година да получите отпуск, който е пропорционален на отработеното време, а за следващата, отпускът ще бъде в пълен размер.

 Ако сте учител, директор или помощен персонал в училище или детска градина, имате право на 48 дни отпуск/чл.24 от НРВПО/. При положение, че сте започнали работа след 15 септември и до лятната ваканция все още нямате необходимия осеммесечен стаж, можете да ползвате за същата година по 4 дни отпуск за всеки прослужен месец.

 Ако сте назначени на втори трудов договор на по - малко от 4 часа, имате право на платен отпуск, за времето, което ви се признава за трудов стаж. Същото важи и за договор по чл.114 от КТ. Той е основен трудов договор, но правилата за изчисляване на полагаемия отпуск са същите.

 Това означава, че ако работите на два часа на ден по допълнителен трудов договор, ще имате право на 3 дни платен годишен отпуск за цялата година. На ден имате 2 часа по 21 дни по национален календар, което прави 42 часа на месец. Приравнявате часовете към дните и получавате колко дни ви се зачитат за трудов стаж. В случая 42/8=5 дни трудов стаж за дадения месец. За годината ще имате 5*12=60 дни. Като се разделят 60 дни на 30, получавате 2 месеца осигурителен и трудов стаж. Отпуската ще получите по следната формула: 20/12*2=3 дни платен отпуск за цялата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.