понеделник, 28 януари 2013 г.

Ползата от правните консултации при уволнение и/или подписване на договор


Според Конституцията на Република България, всички хора са равни и свободни. Гражданите трябва да имат еднакви права пред закона и да могат ги защитят, ако са накърнени. Без значение дали става въпрос за етнос, религия, вяра и убеждения, както и правото си на труд.

Много рядко хората могат сами за осъществят защита, ако трябва да извършат правна пледоария, без да се доверят на високо квалифициран адвокат. Най-малкото, защото повечето от българските граждани не знаят какви са правата им и доколко законите ги защитават. В този случай има огромна полза от правни консултации, защото наетия адвокат ще се погрижи за всичко. За юристите,  най-важния аспект от работата е да защитят интересите на човека, който ги е наел.

Всеки адвокат ще ви каже какви са правата ви.
Никой не може да ви ограничава, заради народност, раса, етническа принадлежност, произход, пол и т.н. Ако нещата са стигнали до съд адвокатът, който се е заел да извърши правни консултации, ще ви представлява пред различните институции, ще ви закриля, ще защитава вашите интереси. И ще успее да докаже, че вие сте жертва и имате вреди причинени от неправилното изпълнение на законови актове, за които солидарно отговарят виновните лица.
Ако искате правна консултация, относно уволнение или подписване на трудов договор, Вашият адвокат ще ви даде насоки, какви са Вашите права и задължения. Защото, както знаете науката „Право” е необятна и много обширна. Има казуси, които се решават от текстовете на няколко закона или наредби. Вие няма как да знаете всичко, още повече, че на адвоката това му е работата и за да е добър професионалист, трябва да знае текстовете в съответните нормативни актове, както и да има усет как да ги използва.
Знаете ли, че Вашият работодател няма право:
1. Да упражнява физически или психически тормоз върху Вас, относно религия, здравословни проблеми, лична свобода. Никой няма право да ви унижава и да не зачита Вашите права, като личност.
2. Да ви принуждава да се подлагате на медицински или други опити, против Вашата воля.
3. Да се намесва в личния ви живот и да ви казва кое е по-добро за вас. Нито един работодател няма право да изисква от служителите си да се развеждат или да не назначава млади хора, които все още нямат деца, под претекста, че след като се сдобиете с дете, ще отсъствате много и няма да сте достатъчно работоспособни.
4. Дори и да сте инвалидизирани, никой няма право да ви откаже работа. Разбира се тя трябва  да е съобразена с нуждите  и способностите ви.
5. Да ви следи, фотографира или записва, без Вашето съгласие. При положение, че работодателят ви е сложил камери навсякъде, проверява ви непрекъснато компютъра със специални програми или има подслушвателни устройства, веднага можете да сигнализирате съответните институции.
6. Да ви преследва, поради различни убеждения. Всеки има свои морални устои и принципи, които уважава, дори чувствително да се отклоняват от общоприетите правила и мислене.


7. Да не признава Вашето мнение. Вие не сте безгласна буква във вашата фирма и това, че отстоявате своите принципи, не е причина да се стигне до уволнение.
8. Да настройва своите служители един срещу друг.
9. Да не ви дава възможност да упражнявате правото си на труд. Дори и да имате психически или физически увреждания, никой няма право да не ви вземе на работа.
10. Да ви премести на друго работно място и друга длъжност, без Ваше съгласие.
11. Да не ви осигури здравословни и безопасни условия на труд. Възнаграждението трябва да е съобразено с образованието ви и работата, която извършвате.
12. Да не ви даде право на полагаем годишен отпуск, както и необходимите медждудневни и междуседмични почивки, също така и задължителна обедна почивка.
13. Да не признае желанието ви за членство в различни синдикати и организации, защитаващи трудовите права на служителите.
14. Да не ви осигурява за социални  и здравни фондове, както и да подава информация за вас в регистъра на НАП и НОИ.
Неспазването на всичките тези показатели от страна на работодателя, могат да доведат до недействителност на трудовият ви договор, както и до прекратяването му, без да са спазени разпоредбите на КТ.
За съжаление много от гражданите не знаят какви са техните права, което води до неправомерни уволнения или подписване на трудови договори, които са в ущърб на служителите. Затова  най-добре е да се доверите на адвокат, който да ви осигури добра правна помощ и да защити правата ви, преди да се е стигнало до завеждане на дело, което ще ви изтощи физически и психически.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.