понеделник, 28 януари 2013 г.

Индексиране на отпуск

В кои случаи се налага индексиране на отпуск?

Както знаете, когато сте били в отпуск и по това време е увеличена щатната ви заплата, работодателят е длъжен да индексира сумата на платения отпуск, като за целта умножи средно дневната ставка за изчисляване на отпуск с коефициент, получен от съотношението между стара и нова заплата.

Според разпоредбите на чл.21, ал1 и ал.2 от НСОРЗ (Наредба за структурата и организацията на работната заплата), когато възнаграждението на служителя е увеличено за минал период, по време на ползването на платения годишен отпуск, както и след него, също така и това увеличение включва и месецът, който се взима за база за изчисляването на средно дневната брутна ставка за изчисляване на платения годишен отпуск, то работодателят е задължен да заплати добавка в сумата за отпуск, която се основава на коефициент между новото и старото брутно възнаграждение.

Например, ако през м.01 вие сте в отпуск, но работодателят ви увеличава заплатата, считано от 01.11. на миналата година, вие имате право да ползвате добавка за сумата на отпуската, защото са спазени разпоредбите на чл.21, ал.1 от НСОРЗ и месецът, който се взима за база (това е месецът, в който имате поне 10 отработени дни, в случая м.12), участва в увеличението на брутното ви възнаграждение.

Ако към определена дата имате увеличение на заплатата, но вие през този период сте били в отпуск и увеличението не е влязло в базата за изчисляване на отпуска, то работодателят ви е задължен да ви заплати добавка, която представлява коефициент между старо и ново възнаграждение(чл.21, ал. 2  от НСОРЗ).

Ето и един пример за подобен казус:
Майка се връща на работа след ползване на отпуск за отглеждане на малко дете до две годишна възраст. Работи два дни и пуска молба за ползване на платен годишен отпуск. През периода на нейното майчинство, заплатите на останалите служители са увеличени два пъти.

Какво трябва да направи работодателят и има ли право майката на увеличение на заплатата, при положение, че през този период е била в отпуск за бременност и раждане и отглеждане на малко дете?

Според чл.13, ал.3 от ЗЗД (Закон за защита от дискриминация), когато една майка, ползваща отпуск за бременност или за малко дете, се върне на работа, тя има право да бъде върната на длъжността, която е изпълнявала преди излизането в отпуск, както и има право да се възползва от всички подобрения на условията на труд, които са се случили при нейното отсъствие. Включително и увеличение на заплатата за минало време, ако такава процедура са получили и другите служители на фирмата.


Според чл.14, ал. 4 от ЗЗД, когато има увеличение на заплатите на всички служители и съответно индексиране на платения годишен отпуск, работодателят е длъжен да направи същото и с майката, която се е върнала на работа, след ползване на отпуск за гледане на дете.

В случая базата за изчисляване на платен годишен отпуск на майката е преди да излезе в отпуск за бременност и раждане. Тук трябва следваме разпоредбите на чл.177 от КТ, който гласи, че за база се взима среднодневното брутно възнаграждение на служителя, за предходния  месец, в който има поне 10 отработени дни. Вече стигаме до разпоредбата на чл.21, ал.2 от НСОРЗ, а именно, че към определена дата са увеличени заплатите на служителите, но даденият работник в този момент не е бил в отпуск, то той трябва да получи добавка изчисляването на базата за отпуска.

В случая с майката, базата, по която се изчислява платения годишен отпуск е месеца, преди да излезе в отпуск за бременност и раждане, последван от отпуск за отглеждане на малко дете.  През това време са увеличени заплатите и работодателят е длъжен да увеличи и нейната заплата, за да няма дискриминация на служител. След, като има увеличение на щата, задължително трябва да индексира платения годишен отпуск, който майката е пуснала след връщането си на работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.