понеделник, 28 януари 2013 г.

В кои случаи се налага уволнение поради съкращаване на щата?


Според чл.328 от КТ, може да има съкращение на щата, ако се закрие част или цялото предприятие, когато има намаляване на обема на работа и други. Ако се налага съкращаване на щата, работодателят трябва да спази няколко правила, за да не е незаконно уволнението.

Ако съкратите служител фиктивно и веднага на негово място назначите нов, то със сигурност вашият бивш работник ще заведе дело за неправомерно уволнение и ще го спечели.

Задължително трябва да спазите правото на подбор. Ако например сте директор на училище и трябва да съкратите част от персонала, трябва да организирате комисия, която да оцени знанията и качествата на всички учители. Трябва да останат най-добрите и талантливи, а не хората, на които симпатизирате.

При положение, че ви предстои закриване на предприятието и трябва да извършите масови уволнения, задължително трябва да се консултирате със синдикатите във вашата фирма.

Трябва да спазите изискванията на чл.333 от КТ, а именно да разберете кои хора са защитени от уволнение. Това са служители с телк за исхемична болест, инсулт, диабет, психически проблеми, бременни, майки на малки деца, жени в напреднал стадии на ин-витро оплождане, членове на синдикални организации и т.н.

Желателно е да направите корекция на поименното щатно разписание, както и атестациите на служителите, ако разбира се има такива. Това се прави, когато има съкращение на щата при намаляване обема на работата. При поименното щатно разписание, трябва да опишете какви ще бъдат новите длъжности, свободни и заети работни места, майки.

Прекратяването на трудов договор поради съкращение на щата се прави с предизвестие от страна на работодателя. По принцип срокът е 30 дни, ако разбира се не са уговорени други условия между страните по договора. Срокът на предизвестието не може да е по-голям от три месеца/чл.326 от КТ/.

Когато се налага уволнение, поради съкращаване на щата, работодателят е длъжен в заповедта за уволнение да опише основанието за прекратяването на трудовия договор, причината  за съкращение на щата, както и всички обезщетения, които се дължат на работника – за неизползван отпуск, за оставане без работа, за неспазено предизвестие/ в случай, че работодателят не е спазил разпоредбите на чл.328 от КТ/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.