понеделник, 21 януари 2013 г.

Има ли право самоосигуряваща се майка на неплатен отпуск?


В тази статия ще ви дадем разяснения дали самоосигуряващо се лице може да ползва неплатен отпуск.

Вие упражнявате свободна професия или сте управител на фирма и се самоосигурявате. Излизате в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до две години. След като той свърши искате да ползвате и неплатен отпуск по чл.167а от КТ. Даже подавате и заявление към Осигурителната каса. Но от там ви връщат документите, с довода, че нямате право на такъв, точно защото сте самоосигуряващо се лице.

Нека разгледаме дали клаузите в КСО/Кодекс за социално осигуряване/ и КТ са на ваша страна.

Чл.167а от КТ казва, че неплатен отпуск за отглеждане на дете до осем годишна възраст могат да ползват и двамата родители, всеки по 5 месеца, ако работят по трудово правоотношение. Тук не цитират самоосигуряващи се лица, но изрично е споменато родителите да работят по трудов договор. Което означава, че лице, което се самоосигурява няма право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до осем години.

Може би ще кажете, че детето е малко и не може да се върнете на работа, защото няма кой да го гледа. Няма проблем, вие може да си останете в къщи. Но за разлика от осигурените по трудов договор, вие нямате право на неплатен отпуск. За да оправдаете неприсъствието си и да сте в крак със законовите изисквания, трябва да подадете декларация в НАП, че за някакъв период прекратявате дейността си. Това изискване е съгласно разпоредбите на чл.1, ал. 2 от НООСЛ/ Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващи се лица/. По този начин вие няма да дължите осигуровки за социално осигуряване, а само за здравно/ чл.40, ал.5 от ЗЗО/. Разбира се дължите здравни осигуровки само при положение, че не сте осигурена за този фонд на друго основание.

Щом като имате прекъсване на дейността и не плащате социални осигуровки, това време не ви се зачита за  осигурителен стаж. Друг е варианта, ако ползвате отпуск за бременност и раждане, отглеждане на малко дете или болничен. Тогава не внасяте осигуровки, но времето се зачита за стаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.